Wie ben ik?

Maya Schepers

Maya Schepers

Ik maakte radioprogramma’s en interviews over de sociale geschiedenis van de twintigste eeuw.  Bij de RVU-educatieve omroep en later bij de NTR was ik eindredacteur van radiodocumentaires en portretten-programma’s.

In het radioprogramma een Leven Lang keken meer of minder bekende Nederlanders terug op hun leven. Dat waren politici, sporters, wetenschappers, schrijvers, zangers en acteurs.

Aan de hand van fragmenten uit het historisch archief van de publieke omroep vertelden zij over de tijd waarin zij opgroeiden en werkten. Het verleden kwam tot leven.

In het radioprogramma Familie Nederland spraken luisteraars en vooraf geselecteerde ‘supervertellers’ over het dagelijks leven in de afgelopen eeuw.

Wat ik tijdens mijn werk bij de omroep voor luisteraars deed, doe ik nu voor u. Samen brengen we uw leven en de tijd waarin u leeft in beeld. Was dat voorheen in een vluchtige radio-uitzending, nu maak ik boeken die blijven.

Uw plek in de geschiedenis

Misschien spelen grotere historische gebeurtenissen een rol in uw leven. Misschien hebt u wel, net als Nico van Vliet, als journalist verslag gedaan van de Cuba-crisis en de Vietnamoorlog. Of hebt u uw kinderen, net als Tine van Zijverden, moeten opvoeden in een kamp onder de Indische zon. Misschien kreeg u net als Anne Rodenberg een militaire onderscheiding.

Ik vind belangrijk om uw leven te verbinden met de tijd waarin u leeft. Veel mensen kennen de feiten van de geschiedenis wel, de koudste winter ooit, de hippies op de dam, de krakersrellen en de kroning van Koningin Beatrix, maar wat deed ú op dat moment?

 • Woonde u in Zeeland? Hoe verging het uw familie tijdens de Watersnoodramp?
 • Werkte u als onderwijzeres? Hoe vond u het, dat van u verwacht werd dat u stopte met werken na uw huwelijk?
 • Woonde u tijdens de oorlog in Rotterdam? Hoe leefde uw familie daar na het bombardement?
 • Werkte u bij Ford of een van de andere grote fabrieken in Amsterdam? Wat waren de gevolgen van de grote stakingen en sluiting van de fabrieken in de jaren ’70 voor uw gezin?

Alle relevante historische feiten in uw verhaal check ik op datum, betrokken personen en locaties.

 • Een zomer aan zee

  Een zomer aan zee

  Iedere dag begonnen ze opnieuw aan een kuil. Niemand weet waarom er altijd kuilen gegraven moeten worden op het strand. Om met je benen in te zitten waarschijnlijk.

  Met zo’n wollen zwempak wilde je echt de koude zee niet in. Rieten strandstoelen, een fiets en een theeservies, veel meer had het strand niet te bieden.